Návod ako vyrobiť matracovú terčovnicu

Milí čarostrelci.
vyrobiť terčovnicu z matracu nie je  nič komplikované a zvládne to každý, s menšou pomocou rodičov aj najmladší čarostrelecký trpaslík.
Terčovnicu odporúčam  vyrábať vonku na čerstvom vzduchu, lebo budeme narábať aj s lepidlom (typu chemopren), ktoré smrdí a aby sme pri prípadnej menšej nehode pri lepení technikou patlála-patlála-paprťála nemuseli hlásiť „cizinec promine“.

Čo budeme na výrobu terčovnice potrebovať?
– 2 matrace (nesmú mať v sebe pružiny!),
– kus koberca (ideálne rovnaký rozmer ako matrace) – medzi matracmi bude slúžiť ako stop-vrstva
– nožnice
– lepidlo (typu chemopren, lepidlo ostáva ťahavé aj po zaschnutí a nevytvára krehkú škrupinu)
– rezátko – lámací nôž (na rezanie koberca, niektoré koberce sa ťažko strihajú nožnicami)
– potravinová fólia (na výsledné obalenie a zafixovanie terčovnice a na uchytenie terčov)
– lepiaca páska (ako pomocník na prichytávanie terčov)
– papierové terče (podľa svojej fantázie, ale dobré je použiť aspoň jeden terč s priemermi kruhov 13 cm, 23 cm, 33 cm, aby bolo možné aj na túto terčovnicu súťažiť o kančeka Zlepšováčika)

Ako vyrobiť terčovnicu?
1. Vezmem prvý matrac a napatlám ho lepidlom.
Matrac stačí lepidlom „pokresliť“, nemusí byť na matraci súvislá vrstva. Lepidlo slúži hlavne na spojenie všetkých vrstiev, aby sa nám s ním jednoduchšie narábalo.

2. Na matrac napatlaný lepidlom dáme kus koberca. Ideálne je, ak má koberec rovnaký rozmer ako matrac. Kobercová vrstva slúži ako stop-vrstva na zachytávanie šípov, preto je potrebné, aby bol koberec všade tam, kam chceme strieľať. Kobercová vrstva memusí byť nevyhnutne z jedného kusu koberca, kľudne môže byť vyskladaná z viacerých menších kusov.

3. Na koberec opäť napatláme lepidlo, patlála-patlála-paprťála.

4. Na kobercovú vrstvu dáme druhý matrac. Vznikla nám výsledná terčovnicová doboška a už budeme terčovnicu ďalej len spevňovať a zdokonaľovať.

5. Potravinovou fóliou obalíme matracovú dobošku. Matrace je potrebné omotať fóliou najprv v jednom smere a následne v smere kolmom na prvé omotávanie. V každom smere je dobré urobiť fóliou aspoň dve vrstvy a pri omotávaní sa snažiť fóliu mierne napínať aby spevnila matrace. Popri omotávaní fólie je potrebné rukou novú vrstvu uhládzať, aby vrstvy k sebe čo najlepšie prilnuli a nebol medzi vrstvami vzduch.

6. Prichytávanie terčov na terčovnicu. Ako najlepší spôsob prichytávania terčov na terčovnicu sa nám zatiaľ osvedčilo prichytenie terčov potravinovou fóliou. Je dobré na každú terčovnicu primontovať aspoň jeden terč s priemermi kruhov 13 cm, 23 cm, 33 cm a to preto, aby sme na túto terčovnicu mohli súťažiť o kančeka Zlepšováčika. Ale kľudne povrch terčovnice môžeme pokryť aj akýmikoľvek inými terčami. Nedoporučujem terče prichytávať príliš blízko okrajov matracu, kvôli väčšej pravdepodobnosti odrážania sa šípov. Terče môžeme umiestniť z obidvoch strán terčovnice a tak pri rozstrieľaní terčov na jednej strane, stačí otočiť terčovicu a môžeme strieľať ďalej.
Terče, ktoré chceme mať na terčovnici je dobré si najprv prichytiť na terčovnicu kúskami lepiacej pásky. Lepiaca páska nemá žiaden dopad na kvalitu terčovnice alebo na prípadné odrážanie šípov, ale pomôže pri následnom omotávaní fóliou. Terčovnicu následne opäť omotáme aj s terčami potravinovou fóliou.


7. Terčovnica je hotová a môžeme trénovať! 🙂


Tento obsah bol zaradený v Metodika. Zálohujte si trvalý odkaz.