Ivanská lukostrelecká jar 2024

Náš lukostrelecký život je tento rok taký bohatý, že o ňom ani nestíhame pravidelne písať. Celú zimu sme usilovne trénovali v obecnej hale, vycvičili zopár začiatočníkov a rozšírili naše know-how.

Jar sme začali, ako obvykle, veľkolepou brigádou na strelnici. Vyčistili sme les, upratali sklad, poopravovali terčovnice a vykonali transplantáciu srdca celému stádu zvieratiek. Lukostrelecká jar sa začala.

Naše čoraz početnejšie výpravy zúčastňujú najvyššej série súťaží „Slovenský pohár.“ Takisto chodíme na čoraz kvalitnejšie súťaže „Južnej päťky“ do rôznych kútov juhozápadnej časti Slovenska a tiež na západoslovenský „West Cup,“ ktorý už dávno dosiahol kvalitu najvyšších súťaží.

Je namieste spomenúť, že nové predsedníctvo SLA 3D prinieslo „nový vietor,“ zavádza postupne organizačné aj bezpečnostné vylepšenia a dáva jasne vedieť, že športové, organizačné a najmä bezpečnostné pravidlá sa musia dodržiavať. Webový portál SLA 3D má nové funkcie, v riadiacich dokumentoch SLA 3D pribudli ďalšie logické doplnenia a upresnenia.

Začali sme prvým kolom West Cupu v nádherne členitom teréne pri obci Bojná. Veru, ťažko sa odhadujú vzdialenosti k terčom, ktoré sú strmo z kopca, alebo za kopčekom a dolinkou, ukryté v tieni, alebo naopak z tmavého lesa v ostrom svetle na lúke. Tu sa darilo najmä našim dámam v divízii BB (Barebow = Holý luk). Vianočka prestrieľala všetky kadetky a  Miš vystrieľala bronz. Nina prešla tento rok do slabšie obsadenej divízie OL (Olympijský luk), avšak aj tu podala slušný výkon. Viktor vybojoval bronz medzi kadetmi v BB a Alex si s v divízii TRRB (tradičný refelexný luk) s náskokom vystrieľal zlato.

Slovenský pohár sa začal na doteraz neobvyklom mieste blízko priehrady Gabčíkovo. Poviete si, že to musela byť nuda na takej rovine, ale to je planý predsudok. Keď tú priehradu stavali, tak na pravý breh neďaleko nej navozili stavebný odpad. Tá ozrutná kopa postupne zarástla a dnes je z nej lesnatý kopec, kde sa dá strieľať do do kopca aj z kopca. Tu sa už začala celkom slušná „kovožatva“ so šiestimi medailami. Najlepšie sa darilo Alexovi, ktorý v divízii TRRB prestrieľal druhého o 31 bodov.

Prvá Južná päťka sa strieľala v agátovom lesíku okolo starých viníc pri Hurbanove, ktorý tamojší lukostrelci už pred rokom vyčistili a pripravili na súťaže. Dostať do tak malého priestoru bezpečne 34 terčov, to je naozaj úctyhodné dielo. Treba povedať, že si to vyžaduje aj veľmi ukáznené správanie strelcov. Južná päťka tento rok opäť zvýšila kvalitatívny štandard a stala sa seriálom, na ktorom sa dajú získavať výkonnostné triedy podľa kritérií SLA 3D. Riaditeľ seriálu Attila Szaraz to oznámil pre vylúčenie akýchkoľvek pochybností. Kontroluje sa náradie, rozhodcovia chodia na trať a kontrolujú dodržiavanie pravidiel. Veľa krokov správnym smerom.

Naše medailobranie prinieslo 7 medailí, potešil najmä Samov výsledok svedčiaci a o jeho úspešnom víťazení nad target panic (špecifická „porucha“ lukostrelca, ktorá mu zabraňuje namieriť na terč), s ktorou zanovito bojoval na tréningoch počas celej zimy.

Inak záujem o súťaže v 3D lukostreľbe opäť stúpol. Limity počtu strelcov bývajú nastavené na 250, avšak mesiac vopred bývajú naplnené. Treba povedať, že na obohatení skúsenosťami ostatných rokov organizátori elegantne zvládajú návaly, ktoré na súťažiach zákonite nastávajú. Všetci naraz prichádzajú a chcú sa registrovať, čo sa zvláda najmä vďaka možnosti online platieb štartovného. Potom zase všetci naraz prichádzajú z trate a chcú odovzdávať bodovačky.

Odkedy sa zapisujú body nielen do papierových bodovačiek, ale aj do mobilnej aplikácie íjász.net, prípadne len do aplikácie paralelne na dvoch mobiloch, fronty s kontrolami bodovačiek odišli do prepadliska lukostreleckých dejín. Ukáž QR kód a choď sa najesť! Tam, kde majú kŕmenie v rukách samotní organizátori to funguje perfektne. Buď balené obedy, alebo klobásy putujúce jedna za druhou do rúk hladných strelcov, alebo naberačka s gulášom s kadenciou 12 misiek za minútu. Trochu horšie je to tam, kde má stravovanie na starosti nejaké štandardné stravovacie zariadenie nenavyknuté a nepripravené na útok hordy hladných lukostrelcov. A napokon ledva sa stihneme najesť, už visia predbežné výsledky a na stole pri stupňoch víťazov cinkotajú medaily. Všetko sa stíha. My ivančania neupúšťame od svojich zvykov a obedujeme obvykle vo vlastnom campe, kde potom v piknikovej atmosfére preberáme zážitky a čakáme na vyhodnotenie.

Keďže súťaží je veľa, nepotrebujeme chodiť na súťaže s nižšou kvalitou, ktorých aj tak rapídne ubúda.

V polovici apríla sme zažili lukostrelecký víkend v Podvišňovom na úpatí Veľkej Javoriny. Klub Horné Huščie v sobotu organizoval druhé kolo Slovenského pohára a v nedeľu druhé kolo West Cupu. Obe súťaže boli vydarené a prvý raz od roku 2014 sa v Podvišňovom naozaj vydarilo počasie. Trate neboli vôbec rovnaké a obe boli, ako sa hovorí, „plné výziev,“ teda možností ako netrafiť. Toť dva miniatúrne sokolíky, tam zase puma ležiaca na padnutom strome ďaleko a vysoko, jednoducho hornohúščania sa s tým pohrali.

Cieľavedomý tréning priniesol výsledky nielen dorastu, ale aj ich ctihodným predkom. Medaily si zaslúžene vybojovali otec aj syn Földešovci.

Druhé kolo Južnej päťky bolo v Zlatnej na Ostrove. Csumiho trať bola opäť rozmanitá, plná všakovakých potvor z jeho obludária. Napríklad ozrutné vajce, z ktorého sa liahne had, prerastená šabľozubá veverička, ktorá mala byť kancom, či modrý, avataroidný panter. Spravodlivo treba povedať, že nechýbali ani nádherná žirafa, zelený žabiak Emil, neobvyklá srnka v doskoku, netopier, levica a iné krásne terče. Csumi je jednoducho lukostrelecký sochár.

Csumiho obchod s terčami

Trať bola trochu pozmenená, pretože rok 2024 je trochu bohatší na dažde a tak niektoré z priehlbní v lužnom lese na brehu Dunaja boli zatopené.

Dvanásť metálistov už temer vyžaduje pri fotení širokoúhly objektív. Najviac potešili bronzovníci v divízii BB: Stanley medzi mužmi, mladší Alex, ktorý na svojej druhej súťaži a s požičanám lukom nastrieľal priemer nad päť a Katka, ktorá si prišla po svoju prvú medailu medzi ženami. A treba pripomenúť, že po nej vystúpila na druhý stupeň Tatiana a na prvý Miš. Stupne víťazov v kategórii žien v divízii BB kompletne obsadili naše dámy. Suverénne víťazstvo Veľkého Alexa medzi kadetmi TRRB neprekvapilo, dôležité je, že vyhral s veľmi dobrým priemerným nástrelom.

Lacova strieborná medaila v divízii TRLB (Tradičný dlhý luk) nás teší najmä preto, lebo následovníkov Robina Hooda, strieľajúcich z anglického dlhého luku máme zatiaľ málo, iba Laca a Danielu.

No a napokon tretie kolo Slovenského pohára v ďalekej Rohoznej. Samo zvíťazil na celej čiare medzi kadetmi a vyzerá to tak, že skutočne poráža aj target panic. Podal dôkaz, že metodickým prístupom, cieľavedomosťou a usilovnosťou sa to dosiahnuť naozaj dá. Katarína ulovila ďalšiu bronzovú medailu a Veľký Alex opäť zlato, tentoraz o šesť bodov. Dorotka a Nina pridali zaslúžene ďalšie body do priebežných výsledkov Slovenského pohára.

Nádejné priebežné výsledky ivanských lukostrelcov v seriálových súťažiach:

Slovenský pohár po treťom kole:
Dorotka Dzimková 3 (BB, dievčatá do 13 rokov),  Samo Földeš 2, Matúš Chriašteľ 3 (BB, kadeti),  Michaela Franců 3 (BB ženy), Nina Klasová 1 (OL kadetky), Jana Klasová 1 (OL ženy), Alex Hubík 3 (TRRB kadeti)

Južná päťka po druhom kole:
Alex Miženko 3 (BB chlapci do 13 rokov), Eva Trégerová 2 a Dorotka Dzimková 3 (BB dievčatá do 13 rokov), Samo Földeš 1 a Jakub Slezák 3 (BB kadeti), Sophie Iman Bitterová 1 (BB kadetky), Stanley Rímeš 3 (BB muži), Michaela Franců 1 (BB ženy), Dušan Franců 1 (BB veteráni), Alex Hubík 3 (TRRB kadeti)

West Cup po druhom kole:
Viktor Hässler 2 (BB kadeti), Silvia Rímešová 3 (BB kadetky), Michaela Franců 1 (B ženy), Dušan Franců 2 (PBHB veteráni), Alex Hubík 1 (TRRB kadeti).

Toto sme stihli zatiaľ po prvé májové dni roku 2024. Držte nám, prosím, palce do ďalších súťaží, je nám cťou reprezentovať Ivanku pri Dunaji.

Naše výsledky môžte sledovať aj na web stránke Slovenskej lukostreleckej asociácie 3D: https://www.archery3d.sk/vysledky

Tento obsah bol zaradený v Kronika. Zálohujte si trvalý odkaz.