Ivanský archeball

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJe to neuveriteľné, ale existuje športová disciplína, pri ktorej hráči strieľajú z lukov po sebe navzájom! Áno, neklame vás zrak! Je to šport, ktorého názov mi doteraz uniká. Poznám ho z ústneho podania ako „Archeball“, Google ho našiel ako „archeryball“ a priatelia ma odkazujú na názov „LARP“. Vzhľadom na to, že sme si pravidlá prispôsobili vlastným poodmienkam a možnostiam, hádam si môžme zvoliť aj názov. Takže my u nás asi tak od Vianoc 2015 hráme Ivanský archeball a asi budeme až kým sa na jar zase nepresťahujeme z uzatvorenej miestnosti von.

Strieľame zo slabých, plastových, primitívnych lukov, ktoré natiahnu aj deti. Používame špeciálne šípy na tento účel vyrábané, ktoré sa predávajú v lukostreleckých obchodoch. Majú vpredu namiesto hrotu takú penovú bambulu, ktorej zásah síce pocítite, ale nebolí a pravdepodobnosť zranenia je nižšia ako pri futbale. V žiadnom prípade neodporúčam také šípy vyrábať. Firma, čo ich vyrába má dlhými rokmi zvládnutú technológiu, testovanú a certifikovanú zo všetkých strán.

Ako ihrisko nám slúži sála Osvetovej besedy dlhá asi tak 18 metrov a široká 9. Na dlážke vyznačíme 2 navzájom kolmé čiary, ktoré rozdeľujú ihrisko na rovnaké 4 polia.

Hrajú dve družstvá po dvoch hráčoch. Začína sa u stredovej čiary, pričom na každom konci ihriska sú rovnomerne rozložené tri šípy obrátené bambulami smerom von. Na povel rozhodcu obe družstvá vyštartujú ku svojim šípom a hra sa začína.

Zásadné obmedzenie hovorí, že strieľať môžno len na hráča, ktorý sa nenachádza v rovnakom poli. Ak to niekto poruší, zásah neplatí, Pri opakovanom porušení môže byť vylúčený.

Hráč, ktorý schytá do tela zásah bambulou, vypadáva z hry. Zásah do trupu, do ruky, do nohy, do ucha, do topánky, proste do celého tela platí.

Neplatí zásah do luku, ani do šípu, ani ošuch pierkami. takisto neplatí zásah od zeme.

A to sú celé pravidlá. Na každú hru dozerá rozhodca, ktorý rozhoduje o tom, či to bol, alebo nebol zásah, dbá na bezpečnosť a zastavuje hru, keby vznikla nebezpečná situácia.

Jedna hra obvykle trvá najviac 5 minút.

Rizikom tejto hry je, že najmä najmladší lukostrelci sa na tréningoch najviac zaujímajú o to, „kedy už budeme hrať archeball?!“ Tým, samozrejme trpí úroveň metodicko-tréningového procesu. Archeball však zlepšuje náladu Ivanskej lukostreleckej družiny a to je fakt hodný zreteľa.

[flagallery gid=23]

Tento obsah bol zaradený v Kronika, Metodika. Zálohujte si trvalý odkaz.