Lukostrelecké ručné práce

Vystružlikať si vlastný luk z dreva, to je riadne dielo, na ktoré treba nielen zručnosť a skúsenosť, ale aj vybavenie. Hádam sa do toho raz pustíme, až nám Tomáš vyrobí takú špeciálnu lavicu na tilerovanie.

Sú však iné lukostrelecké potreby, ktoré si vyrobiť vieme a odložené bubáky radšej investujeme do poriadneho luku a šípov.
IFOd iných lukostreleckých klubov sme odkukali použitie starých matracov z gaučov, ktorých sa povaľuje na každom smetisku dostatok. Sú to najlacnejšie terčovnice, ktoré po úplnom rozstrieľaní odvezieme do zberného dvora. Ekologická recyklácia ako vyšitá.
Matrace je vhodné obaliť potravinárskou fóliou, ale pozor! Neprehnať! Šípy sa potom odrážajú namiesto zapichovania.

Stojany na terčovnice vyrábame zo strešných hranolkov 5×3 cm, ktoré za pár Euro kúpite v každom obchode s rezivom. Trochu obrúsiť, navŕtať pár dier, k tomu zopár skrutiek M6 a trojnožka je pripravená.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERATerče si vieme síce vytlačiť, či namaľovať na papier, ale až po ich nalepení na kus vrecoviny získajú trošku na trvanlivosti, čím ale ich cena stúpne tak, že sa ich už oplatí skôr kupovať. Lenže vynález vrecovinových terčov to rieši elegantne. Vrecovina je už prirodzene deravá, takže šípy jej nijako zvlášť neublížia. Gumy z gatí držia terč na terčovnici spoľahlivo ako tridsaťcentové terčové pripínačky, ale nedá sa šípom rozbiť. Ak sa náhodou pretrhne, tak sa zviaže.
V Rempe sa dá kúpiť vrecovina rôznych farieb, takže nie je problém ušiť aj klasický, kruhový terč. Medzi jednotlivé vrstvy je potrebné však vlepiť papier, pretože inak sa vrecovina v šijacom stroji šmýka.

Zvláštnou kategóriou sú tulce. Osvedčili sa nám tulce z plastexu. To je taká látka zaliata do plastu. Dobre sa z nej šije na stroji. Taký
OLYMPUS DIGITAL CAMERAtulec je hotový ani nie za hodinku a poslúži celkom dobre.

Prstové chrániče pre začiatočníkov obstaráte jednoducho: Jednoducho ich vystrihnete z pracovných rukavíc, ktoré v Rempe kúpite asi za 3 Eurá. Na začiatok plne postačujú, než sa rozhodnete, akým lukom a štýlom chcete strieľať. Potom si kúpite origoš poriadny chránič.

Batoh na luk otvoreny

Z plastexu šijeme aj batôžky na luk. Každá vec má svoju prihrádku či vrecúško a všetky sú znútra zmäkčené filcom, či flaušom, jednoducho takou tou chlpatou látkou. Batôžtek sa dá spakovať do kompaktného tvaru, hodiť na chrbát a odcválať s ním hoci na bicykli v modravú diaľ.

Na dlhé luky stačí ušiť jednoduché, úzke, dlhočizné vrece z akejkoľvek látky so šnúrkou so zdrhovadlom na konci – čosi ako spacák pre hada. Netreba k nim nosiť button, náhradnú základku a iné drobnosti, čo sa rady strácajú, takže sa zaobídete aj bez vreciek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAStojančeky na šípy môžu pri tréningoch nahradiť tulec, ale takisto môžu byť vyrobené tak, že súčasne na ne možno odložiť luk. Na výrobu potrebujete kus dreva, kus guľatej špajle na vyťahovacie nožičky, papierovú rúru od koberca, kus plastexu a chemoprén.

Ako vidíte, lukostreľba nie je našou jedinou záľubou. Ručné práce niektorých z nás celkom bavia a ukázali sa ako celkom užitočné. Navyše čo výrobok, to originál a v ňom kus duše tvorcu. Napokon sú niektoré preteky, napríklad na hrade Beckov,  kde originálny výstroj lukostrelcov významne dotvára atmosféru. A okrem toho, zimné večery sú dlhé, tak prečo ich nevyužiť?

 

Tento obsah bol zaradený v Metodika. Zálohujte si trvalý odkaz.