Kurz inštruktorov lukostreľby SLA3D Varín 26. 3. 2016

20160326_121315Možnosť zúčastniť sa školenia inštruktorov lukostreľby sme u nás v Družine privítali. Zatiaľ sme všetko úplní samouci, iba občas niečo opajcneme od skúsenejších strelcov. Lenže keď máte na tréningu kŕdel deciek, ktoré sa tešia, že ich naučíte aspoň trafiť polifoamové prasiatko, zistíte, že to nestačí. Že jednoducho potrebujete vedieť odkiaľ začať, ako to vysvetliť, ako to naučiť a ako viesť zverencov tak, aby ich športové nadšenie neochabovalo, ale rástlo. A tak sme sa do Varína vybrali všetci, kto sa podieľame na vedení tréningov, teda Hanka, Martin, Majo a ja. Ondro sa tam dostal viac-menej náhodou, pretože deň predtým mal v Žiline sústredenie.

Viac ako 50 lukostrelcov sa rozhodlo stráviť Bielu sobotu učením sa. Zišli sme sa v chate Fatranka u Jožka Ďugela skúsení strelci, aj zelenáči, ľudia, ktorí sa venujú deťom a mládeži už roky, aj takí, ktorí sa na to ešte len odhodlávajú.

20160326_094026Po predsedovom prejave si slovo zobral Peter Pagáčik. Videl som ho prvý raz a po pár slovách mi bolo jasné, že tento pán nám má čo povedať, podobne aj jeho syn, ktorý prišiel s ním. Obaja skúsení tréneri, obdarení aj darom reči, čo je pri akejkoľvek práci s ľuďmi nutná podmienka.

Ako hlava technická som ocenil, že všetko, čo nám vysvetľovali, podkladali aj fyzikou, takže sme všetko mohli pochopiť a neboli sme odkázaní na slepú vieru. No, uznajte, čo je nepochopiteľné na “lukostreleckom téčku” alebo na “ploskom trojuholníku”?

Cez prestávku sme si rôzne cvičenia vonku skúšali. Samozrejme, najviac sme sa tešili na prektické cvičenia s lukmi. Za seba musím povedať, že všetko, čo mi Peter poradil, má logiku a pomohlo mi to. Veľmi sa mi páčilo, keď nám obaja Pagáčikovci kládli na srdce, že našich zverencov musíme veľa povzbudzovať a čo najmenej kritizovať.

Zo strelnice nás zahnal až podvečerný dážď, ale to už sme sa aj tak chystali končiť. Obdržali sme certifikáty a diskutovali začerstva o nových poznatkoch. Vyzeralo to tak, že plno z toho, čo sme doteraz robili, by sme mali čo najskôr zmeniť. A tak som nasledujúce dva dni strávil skúšaním Pagáčikovských receptov a odporúčaní. Vyzerá to tak, že mali pravdu. Tretí raz sa odznova idem učiť strieľať a ešte presvedčiť ostatných, nech do toho idú s nami.

Tento obsah bol zaradený v Kronika, SLA3D. Zálohujte si trvalý odkaz.