Staromódne strieľanie v Moravanoch

V parku kaštieľa v Moravanoch nad Váhom sa vďaka Skupine tradičnej lukostreľby Vres strieľa lukostrelecký turnaj „Marwan“ už niekoľko rokov, prakticky od zrušenia súťaže na hrade Beckov. Chodíme tam radi a viacerí udržiavame tradíciu staromódneho oblečenia v rámci nášho „Lukostreleckého staromódneho salónu.“ Tento rok sme sa do kamizol, klobúkov a plátenných šiat súkali v sobotu 3. septembra 2022.

Skupina číslo jedna

Tentoraz nás organizátori naozaj nešetrili. Stretli sme sa síce s obvyklými terčami, ale vzdialenosti boli vskutku ambiciózne. Na pätnástich stanovištiach sme strieľali „mŕtvolky“ na 15 metrov, skrz okná, pred ktorými sme temer ryli nosmi do zeme, na rýchlo sa točiace koleso nešťastia s číhajúcou smrtkou, na medveďa s tancujúcim balónikom, na plechovú hlavu lorda Clifforda, na štíhlučký totem, na Geparda Retardieu, na dubák s muchotrávkami a ďalšie príležitosti stratiť, alebo zlomiť šíp.

Stanley strieľa skrz okná

Naša skupina číslo 1 bola medzinárodná. Ako prvá z našich tohoročných ukrajinských strelkýň sa zúčastnila svojej prvej súťaže Tatiana. Pridal sa k nám aj ivanský Španiel Luis, povolaním učiteľ čínskych bojových umení. Svet je dnes malý, ale pri dobrej vôli sa doň všetci zmestíme.

Vyššie, Tatiana, ešte vyššie!

Našimi hviezdami boli tentoraz naše dámy. Nielenže podali dôkaz, že „staromóda“ zdôrazňuje krásu a šarm , ale ešte aj zožali potlesk na ocenených umiestneniach.

Naše čarostrelkyne

Tieto tradičné súťaže v areáloch hradov a kaštieľov majú svoje čaro. My, ktorí po tradičných lukoch siahame len občas, alebo aj vôbec nie, sa tam stretávame so strelcami, ktorí pomocou kusu dreva, samozrejme, starostlivo vlastnoručne spracovaného, napnutého špagátom vlastnoručne usúkaným, dokážu strieľať vlastnoručne vyrobenými drevenými šípmi s pierkami z doma odchovanej husi presnejšie, než sa to darí strelcom vystrojených karbónom, titánom a fastflajtom. Učiť sa z histórie je namieste nielen pre nás lukostrelcov. Ozaj, čo ušijeme nabudúce?

Tento obsah bol zaradený v Kronika. Zálohujte si trvalý odkaz.