Majstrovstvá Slovenska v 3D lukostreľbe 2022

Napriek tomu, že mnohí z nás strieľame len tak pre občasnú zábavu. asi ako keď si niekto ide vpodvečer zabehať či zaplávať, predsa len viacerí z nás chodíme po súťažiach, najčastejšie tak do sto kilometrov od Ivanky. Súťažíme najmä sami so sebou, či sa dokážeme zlepšovať, ale aj so súpermi vo svojich kategóriach.

Majstrovstvá Slovenska sú najvýznamnejšou súťažou v pôsobnosti Slovenskej lukostreleckej asociácie 3D a ich organizácia je zverovaná výhradne renomovaným klubom, ktoré už dokázali, že vedia ako na to. Tento rok to bol lukostrelecký klub v Spišských Vlachoch, čo je teda riadne ďaleko, ale cez prázdniny sme to vhodne skombinovali s dovolenkami tak, že sa nás zišlo v mieste konania osem.

Organizátori mali od začiatku trochu smolu. Z obvyklej lokality ich vysánkovali kvôli nejakej inej akcii a náhradnou lokalitou bola motokrosová dráha. Navyše hlavný organizátor Peťo Michlík ochorel pár dní pred podujatím. Napriek tomu sa nijaké z rizík neodrazilo na kvalite súťaže. Strieľalo sa na troch tratiach, z ktorých dve boli v členitom, lesnom teréne, ktorý bol, hádam, ešte lepší, ako v pôvodnej lokalite, kde „zavadzia“ plno chát. Tretia trať bola na lúkach nad motokrosovou dráhou, s krásnym výhľadom na Spišský hrad.

Pohľad z trate „C“ na zhromaždisko a cvičnú strelnicu. V lese vzadu bola trať „A.“

Trať bola v plnom rozsahu dvojkolíková, rozmanitá a organizátori nás rozhodne nepodceňovali. Líštičky na 20 metrov, zajačiky na 18 metrov, kadejaké terénne vlny, hry svetla a tmy. Snáď len nejaký terč na maximálnu vzdialenosť sme postrádali, ale aj to je finta, keď Macko vyzerá byť v šere na maximálke a je ledva na 20 metroch. Najviac nás asi potrápilo zvieratko za tunelom. To sa fakt ťažko odhadovalo. Dobre osvetlený terč za tmavý prostredím proste vyzerá bližšie – no a je z toho dolný okraj osmičky v najlepšom prípade.

Terč náročný na odhad vzdialenosti

Nedeľné poobedie patrilo finálovým rozstrelom. Bolo ich iba šesť, čo niektorých strelcov (nie od nás) rozhorčilo a nie celkom športovo to dávali najavo. Nuž, čítanie s porozumením, v tomto prípade súťažného poriadku vydaného už vo februári, má byť základnou kompetenciou každého strelca. A slušnosť takisto. Ale to u nás v Družine, našťastie, každý vie.

Napokon sa nám ušli tri medaily. Absolútnou hviezdou Ivanskej lukostreleckej družiny sa stala Vianočka. Vyrovnaným výkonom na všetkých troch tratiach zvíťazila medzi barebow kadetkami o dva body! To bol teda nervák! Miša medzi ženami a Dušan medzi veterníkmi boli dekorovaní striebrom.

Tohoroční metálisti – Dušan, Silvia, Miša

Úplne na konci sme zamávali Peťovi Michlíkovi, ktorý sledoval záver podujatia z náprotivného kopca. Zaslúžil si to a takisto si uznanie zaslúžila celá jeho partia, ktorá si to tam odmakala.

Tento obsah bol zaradený v Kronika. Zálohujte si trvalý odkaz.