Prvý ivanský workshop inštruktorov lukostreľby

Slovo „workshop“ zatiaľ nemá slovenský ekvivalent. Školenie je nalieváreň, porada je viacstranný rozhovor, prípadne hromadná bitka, tréning je cvičenie, ale workshop je proste vorkšop.

Aspoň že vieme, že inštruktor „inštruuje.“ Jeho poslaním je previesť lukostreleckých adeptov prvými krokmi lukostreleckého výcviku tak, aby vedel lukostrelecký šport vykonávať bez toho, aby spôsobil sebe újmu, či všeobecné ohrozenie a tiež tak, aby spoznal radosť z presných zásahov, ktoré nebudú len čiste náhodné.

Počas roku 2022 sme v Ivanskej lukostreleckej družine nielen strieľali, ale aj vychovávali nových lukostrelcov a ešte sme naše skúsenosti aj zaznamenávali. Dopracovali sme sa k prvej verzii Tréningového systému ILD, ktorý odteraz bude slúžiť ako pomôcka pre našich inštruktorov pri príprave a vedení náborových podujatí, príjmu nových adeptov lukostreľby a začiatočníckeho kurzu.

V chate, ktorú nám požičali naši kamaráti poľovníci z Poľovníckeho združenia Bažant, sme v sobotu 10. decembra 2022 prediskutovali spôsoby ako tréningový systém uplatniť v praxi. Ono je síce pekné mať príručku, ale o úspechu výcviku rozhoduje osobnosť a komunikačné zručnosti inštruktora. Keď sa postavíš pred skupinu ozbrojených čerstvých čarostrelcov, nastáva hodina pravdy. Budeš vedieť správne naplánovať koľko času čomu pri tréningu venovať? Budeš vedieť vysvetliť a ukázať jednotlivé úkony tak, aby to lukostrelci pochopili a vedeli zopakovať? A poradíš si aj so zle nastaveným lukom nového strelca? Odo dneška máme šesť nových inštruktorov, ktorí majú nielen odhodlanie, ale aj schopnosti na vyššie uvedené otázky v praxi vykonať kladné odpovede.

Čaká nás prvý rok systematickej práce nového tímu inštruktorov a napokon aktualizácia Tréningového systému podľa nových skúseností.

Tento obsah bol zaradený v Kronika. Zálohujte si trvalý odkaz.