Lukostrelecká výmena skúseností

IMG_20171111_185554Zorganizovanie výmeny skúseností lukostrelcov strieľajúcich disciplínu 3D považujem za jeden z najlepších činov Slovenskej lukostreleckej asociácie 3D, ktorej členským klubom je aj naša Družina.

Samotná 3D lukostreľba je nesmierne rozmanitá, hoci už len kvôli tomu, že každá trať je celkom iná. A keď sledujete úspešných strelcov, vidíte, že každý má svoje vlastné, špecifické postupy, ktoré sa mu osvedčili a priniesli mu dobré výsledky. Nepoznám lepšiu cestu k zlepšovaniu, ako využívanie skúseností dobrých strelcov. Preto moje uznanie patrí v prvom rade Petrovi Málekovi  a Jožovi Ďugelovi, že toto podujatie pripravili a zorganizovali. A takisto oceňujem, že strelci, ktorí sa obvykle umiestňujú na súťažiach na medailových umiestneniach, sa podelili o svoje „tajomstvá“ s ostatnými. Pre mňa je to povzbudivý dôkaz, že športový duch v našej asociácii stále ešte má poriadne navrch nad naháňaním výsledkov.

IMG_20171111_111813V chate Fatranka sa v sobotu 11. novembra 2017 stretlo zhruba 60 strelcov a to vrátane celej rady Ivanskej lukostreleckej družiny (Hanka, Miro, Dušan). Časť dňa a večera sme strávili v jedálni a priam sme hltali nové informácie. Jano Kúdela je známy starostlivosťou, s ktorou pristupuje k zlaďovaniu luku so šípmi, ktorým nás stručne a jasne previedol. Na „fintičkách“ Petra Máleka sa mi páčilo najmä to, že sú také „matfyzácke“, teda vychádzajú z geometrie a fyziky, čo mojej kockatej hlave vyhovuje. Tiež som sa konečne dozvedel, čo všetko sa dá vylepšiť na tradičnom reflexnom luku a jeho používaní. Na prednášku Dušana Bindera som zízal takým tupým pohľadom, že za mnou potom sám prišiel opýtať sa, čo mi to dalo. Po mojej úprimnej odpovedi mi to vysvetlil znova a ja som s úžasom pochopil jednoduchosť jeho „štatistického“ prístupu k streľbe na rôzne vzdialenosti, ktorým skutočne znižuje riziko nadstreľovania a podstreľovania.

Dalibor Halík nám simultánne prekladal filmové prednášky s ukážkami špičkových strelcov, pretože on sám je dôkazom, čo všetko sa človek dokáže naučiť z materiálov dostupných na internete.

IMG_20171111_180117A napokon sme pozorne sledovali Daliborovu praktickú ukážke pletenia tetivy. Mira tým úplne dostal, takže budeme do družinovej výbavy určite dokupovať šablónu a verím, že sa vyrábať tetivy postupne naučíme viacerí. Raz darmo, tetiva na mieru je tiež dôležitá časť vybavenia.

Poobedie sme strávili na strelnici, kde sme nielen strieľali, ale najmä sa zodpovedali otázky typu „ako to robíš ty?“, prípadne „robím to dobre?“

V nedeľu doobeda sme si v malej, tréningovej 3D súťaži vyskúšali nové poznatky. Výsledky boli rozhodne povzbudivé, hoci mnohí sme odchádzali s presvedčením „funguje to, ale musím to nacvičiť!“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Strhujúci záver patril skvelému obedu z kuchyne, kde vládla rukou láskavou Katka Tlachačová. Akokoľvek silná je naša lukostrelecká vášeň, výborné jedlo má na psychiku lukostrelca kľúčový dopad.

Výmena skúseností je dobrý dôvod stretnúť sa. Mali by sme ho po čase zopakovať.

Tento obsah bol zaradený v Kronika, SLA3D. Zálohujte si trvalý odkaz.